Φοιτητικές εστίες- Άρτα - Κατάθεση ερώτησης στη Βουλή - 78 Δωμάτια για 2500 σπουδαστές στο ΤΕΙ Ηπείρου

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Σταύρος Τάσσοςπρος τον υπουργό Παιδείας σχετικά με τα τεράστια προβλήματα της στέγασης των σπουδαστών στο ΤΕΙ Ηπείρου.

Αναλυτικά το κείμενο:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Τεράστια προβλήματα της στέγασης των σπουδαστών στο ΤΕΙ Ηπείρου.

Οι ασφυκτικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας έχουν δυσχεράνει ιδιαίτερα τη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Πέρα από τις διαχρονικές ελλείψεις προσωπικού, διδακτικού και διοικητικού η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξυμένη στα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας και ειδικότερα στο ζήτημα της στέγασης των σπουδαστών.

Ιδιαίτερα στο ΤΕΙ Αρτας οι ελάχιστες θέσεις των 78 δωματίων, όπου σήμερα διαμένουν 158 σπουδαστές, είναι τραγικά ελλιπείς, τη στιγμή που στο ΤΕΙ σπουδάζουν 2.500 περίπου σπουδαστές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απορρίπτονται κάθε χρόνο αιτήσεις φοιτητών για στέγαση κι ας πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, αξιοποιώντας την απαράδεκτη απόφαση της Διοίκησης της Εστίας να συνυπολογίσει επιπλέον κριτήρια, όπως τη συμπλήρωση συγκεκριμένων διδακτικών μονάδων. Συνέπεια των παραπάνω είναι να πεταχτούν τελικά από τη φοιτητική εστία 27 σπουδαστές. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά θα οδηγηθούν στην εγκατάλειψη των σπουδών τους, αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στην ενοικίαση σπιτιού. Ήδη για το λόγο αυτό μια σπουδάστρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω λιποθυμίας της.

Ταυτόχρονα έχουν γίνει ήδη 77 αιτήσεις πρωτοετών που καλύπτουν τα οικονομικά κριτήρια, οι διαθέσιμες όμως κλίνες μετά το πέταγμα των 27 σπουδαστών είναι μόνο 44!!!

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, της δραστικής περικοπής των κοινωνικών δαπανών και της Παιδείας για να διατηρηθούν και να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, γενικότερα του κεφαλαίου. Στο έδαφος της τραγικής υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ, της παράδοσης των παροχών της φοιτητικής μέριμνας σε εργολάβους (Εστίες, Λέσχες), προωθούνται τα κελεύσματα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με άμεσο κόστος στην τσέπη, αλλά και στη μόρφωση των σπουδαστών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

  • Να δοθεί έκτακτη κρατική επιχορήγηση, ώστε να ενοικιαστούν άμεσα δωμάτια σε ξενοδοχεία της πόλης για να μη μείνει κανένας σπουδαστής που έχει κάνει αίτηση και πληροί τα οικονομικά κριτήρια, χωρίς στέγαση.

  • Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ανέγερσης της φοιτητικής εστίας που έχει θεμελιωθεί εδώ και πολλά χρόνια, με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις ασφάλειας, υγιεινής και διαβίωσης».

  • Αποτέλεσμα εικόνας για φοιτητεσ στεγαση τει

Share this article

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας
X

Right Click

No right click