Εργατικές Κατοικίες - Το ΦΕΚ που ρυθμίζει το κόστος που θα πληρώσουν οι οικιστές -Διπλό το όφελος - Μείωση του κόστους + 40% επιπλέον μείωση αν πληρωθεί εφάπαξ

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 474/Β/17.02.2017 η Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τον τρόπο που θα υπολογιστεί το κόστος των εργατικών κατοικιών του ΟΕΚ.

Οι εργατικές κατοικίες που έχουν όφελος από την εφαρμογή του νέου τρόπου είναι όσες εργατικές κατοικίες έχουν προσωρινό παραχωρητήριο. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 11.134 σε 150 οικισμούς σε όλη την Ελλάδα. Οι 144 οικισμοί εξ αυτών είναι ήδη κατασκευασμένοι και κατοικούνται εδώ και χρόνια ενώ οι 6 οικισμοί ( ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΓΡΕΒΕΝΑ, ΕΛΕΥΣΙΝΑ (2), ΚΕΡΚΥΡΑ, ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ) βρίσκονται υπό κατασκευή.

Η εφαρμογή όμως της απόφασης μείωσης του κόστους των εργατικών κατοικιών επεκτείνεται και στους οικισμούς που έχουν εκδοθεί οριστικά παραχωρητήρια και βρίσκονται εντός του συμβατικού χρόνου εξόφλησης.

Οι όροι αποπληρωμής θα εκδοθούν με Υπουργική Απόφαση μετά από την γνώμη του Δ.Σ ΟΑΕΔ.

Στην ίδια Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι δεν προκύπτει για τον κρατικό προϋπολογισμό επιβάρυνση.

Για όσους οικιστές έχουν παραλάβει οριστικό παραχωρητήριο και είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων τους μπορεί να προκύψει και επιστροφή χρημάτων από την εφαρμογή της απόφασης. Σε κάθε περίπτωση για την διεκπεραίωση όλης αυτής της διαδικασίας έκδοσης των παραχωρητήριων απαιτείται η εξειδικευμένη εμπειρία των εργαζομένων από τον ΟΕΚ  και η ενασχόλησή τους με το σχετικό αντικείμενο αφού σε αντίθετη περίπτωση αυτό θα οδηγήσει στην καθυστέρηση εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης και την πρόκληση αγανακτισμένων αντιδράσεων από τους οικιστές.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ισχύει ακόμη ο Νόμος που ορίζει ότι σε περίπτωση που ο οικιστής θελήσει να αποπληρώσει εφάπαξ το ποσό που θα οριστεί για την κατοικία του τότε τυγχάνει έκπτωσης 40 %.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η Υπουργική Απόφαση δεν έχει εφαρμογή στις εργατικές κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού το οποίο έχει ήδη τακτοποιηθεί με σχετική απόφαση αλλά και στις κατοικίες που έχουν κληρωθεί σε δικαιούχους του ΟΕΚ ανά την Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια και είχαν αγοραστεί με το πρόγραμμα αγοράς διαμερισμάτων του ΟΕΚ (ΠΑΚΑΔΙ) . Γι΄αυτές τις κατοικίες θα υπάρξει νέα υπουργική απόφαση με νέο τρόπο υπολογισμού.

Λιβέρης Κων/νος

Πρόεδρος του Πανελ.Συλ.Υπαλ.ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ

Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας ΠΟΠΟΚΠ

Share this article

Συνημμένα αρχεία:

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας